donderdag 15 januari 2015

Weekendje Amsterdam

Omdat Lulu in het weekend geen bestraling krijgt, zijn we er tussen kerst en nieuw eens op uit geweest zonder dochterlief. Vrijdagochtend zijn we nog met Lulu naar het UZ geweest en als ze wakker werd uit narcose heeft oma het van ons overgenomen. Onze reisgezellen, Sarah en Thomas kenden de stad al redelijk goed en hebben ons overal rond gegidst. Joepie, niet op de kaart moeten kijken!


 
We logeerden eventjes buiten het centrum, in Citizen M, een uitstekend hotel met kleine, maar fancy kamers, een goede cocktailbar (blackberry daiquiri, mjammie) en gratis fietsen. 
 


Ik had Amsterdam al eens gezien, maar meer de toeristische kant van de stad. Nu was er tijd om in winkeltjes te snuisteren in De Pijp en De Jordaan. Voor je interieur moet je dus duidelijk in Amsterdam zijn en ook om heerlijk te eten. Hier een lijstje van de adresje die ik zeker zou aanraden:

Om te shoppen:

Heel mooie boeken, designcadeautjes en ook leuke dingetjes voor de kleintjes. Ik heb deze 3 boeken gekocht:

Een mix van vintage, Scandinavische interieurmerken en ze hebben ook een eigen juwelenmerk. Het doet dromen om zelf een winkeltje te beginnen...Prachtige opgezette insecten en mooie stenen, echte schatten uit de natuur, de moeite waard om gewoon eens te gaan rondneuzen.

Een indrukwekkende conceptstore waar je ook iets kan drinken. Op het moment dat wij er waren, stond bloemenartieste Judith De Vries in de kijker. Wat zij met gedroogde bloemen doet, is echt bewonderenswaardig. Da’s eens wat anders dan de potpourri-kitsch die we gewoon zijn. Haar project heet “tuin van Judith”.

En om te eten:

Het beste warme ontbijt ever! Mijn eggs benedict waren overheerlijk en geen honger meer voor de rest van de dag ;-)Een volkse brasserie waar je abnormaal lekkere steaks en hamburgers kan eten.Een supermarkt waar alle ingrediënten gegroepeerd staat per recept, handig voor als je weinig tijd of inspiratie hebt, maar toch heel lekker wil koken. In Antwerpen heb je een variant die Hngry heet.


  


De Nederlanders eten kroketten uit de muur, maar als je het iets gezelliger wil maken, ga dan een broodje kroket eten in het eetsalon van Van Dobben, een kruising tussen een American diner en een oude cafetaria, echt sympathiek. Ook het broodje warm vlees met satésaus (pindanotensaus) is een aanrader.

Eén van de mooie projecten van Jamie Oliver waar mensen terug geïntegreerd worden in de maatschappij dankzij een koksopleiding. Heel lekker en supervriendelijke bediening.

Een soort deli-supermarkt vol gezonde lekkernijen

Doe ook zeker de Albert Cuypmarkt en dan meer bepaald het kraam met gepekelde augurken en broodje haring en dat met de Goudse stroopwafelsEn voor de vrouwen onder ons: de stoffenwinkels daar zijn weelderig. (Maar pas op, mannen gaan zich vervelen, sorry, Shih!)

Mijn volledige lijst van Amsterdam-adresjes vind je hier. Ik heb lang niet alles kunnen doen, maar dat komt misschien nog wel.

Het weer was bitterkoud, maar we hadden toch 2 van 3 dagen zon. Perfect om een romantische grachtenfoto te nemen :-)