woensdag 26 juni 2013

Met je baby op het potje!


Ja, Lulu gaat al vanaf haar 5 weken op het potje. En neen, het is nog geen potjestraining, het zijn de ouders die zich trainen in het lezen van onder andere de pipi-kaka-signalen van de baby.
Ik had ervan gehoord via een vriendin. Nieuwsgierig als ik was, ben ik eens gaan kijken op godiaperfree.com, de website van Andrea Olson, een psychologe uit San Fransisco. Zij heeft wat ze noemen “Elimination Communication” (vrij vertaald: zindelijkheidscommunicatie) vereenvoudigd en in een boek gegoten. Je kan het boek hier kopen en het bevat een schat aan informatie, tips en voorbeelden met haar eigen baby. Hier alvast een filmpje waarin ze uitlegt wat het precies inhoudt en de vele voordelen voor jou, je baby en het milieu.
Ik doe het nu al 2 maanden en het is echt fascinerend hoe goed je je baby leert kennen en hoe weinig kaka ik nog van haar poep moet schrapen. Om nog maar te zwijgen van de pampers die je uitspaart. En éénmaal je wat tijd genomen hebt om je baby te observeren, kruipt er niet veel meer tijd in dan luiers verversen. Lulu draagt wel nog altijd een luier, want ik kan nog niet alle pipi’s lezen, maar kaka lukt al bijna 100%. Heerlijk toch ?! 
Je kan het doen met je baby vanaf de geboorte, maar je kan ook later starten. Ik raad wel aan van ermee te starten als je thuis bent tijdens je bevallingsverlof, dan heb je genoeg tijd voor de observatie.  En papa’s kunnen het ook doen ;-)
En op verplaatsing doen we het ook.

We zijn zo gewoon geraakt aan het gebruik van luiers, dat we er niet meer bij stilstaan dat het ook anders kan. Het is een methode die al eeuwen gebruikt wordt door primitieve stammen en ook in ontwikkelingslanden waar er geen luiers zijn. Het is ook niet meer dan natuurlijk.


Ik hoop dat er nog meer ouders dit gaan proberen. Laat je niet afschrikken door de vele tegenargumenten : “Wat met de crèche?”, “Ik heb er de tijd niet voor” of “Wat gaan de mensen denken?” Mijn onthaalmoeder staat er allesinds voor open, je kan ook part time aan EC doen en van de meeste mensen valt hun mond open van verbazing en vinden ze hun ongelofelijk dat het kan. Moest je er ook mee bezig zijn of eraan willen beginnen, mail me gerust (hannedeheegher@gmail.com) met je vragen of gewoon om je ervaringen te delen, ik hoor het graag!

Groetjes,

Hanne